Pagina's

donderdag 4 mei 2017

Recept - restjes zijn lekker!

Alweer een paar weken geleden aten we als lunch 'zuurkoolburgers'. Het bestond tot dat moment nog niet, maar het ging ter plekke bestaan zegmaar :)... 

En zo zie je maar; je hoeft niks weg te gooien, van alle restjes kun je wel wat lekkers maken...

Wat heb je nodig?
- Restje groenten/aardappels (kan hutspot, boerenkool, andijvie, zuurkool, oid zijn)
- Enkele eieren, meestal volstaat 3 wel als het een 'restje' is.
- Eventueel vlees (hier bakten we wat gehakt bij, maar je kunt ook spekjes braden of zonder vlees doen)
- Eventueel geraspte kaas (hierbij niet gedaan, maar kan bij anderen groenten heerlijk zijn)
- Eventueel scheut melk of (slag)room om wat meer ervan te maken
- Eventueel paneermeel om je burgers doorheen te rollen
- Eventueel kruiden om het op smaak te brengen, maar zout en peper alleen kan ook prima

Je ziet het al: Een hoop 'eventueel...' Wat wil ik hiermee zeggen? Nou; eigenlijk is het heel simpel: Je kijkt wat je hebt, probeert te bedenken hoe het bij elkaar zou smaken en maakt er iets van. En wees gerustgesteld: De ene keer lukt het goed en creëer je een blijvertje, een volgende keer eet je het op, maar lekker vind je het niet en dan weet je meteen: De volgende keer maak ik er iets anders van...

Je werkwijze is vrijwel hetzelfde. Het restje groente of aardappels meng je met wat eieren, scheut melk en wat 'eventueel-opties' in een kom. Het wordt vaak een niet al te smakelijk uitziend geheel, maar erna vorm je er met je handen burgers van, haalt ze door de 'eventueel-paneermeel' heen, doet wat boter in de pan en bakt ze in de pan tot ze bruin zijn.

Ziedaar: Restje-zuurkool-met-beetje-gehakt-en-ei-burgers... 

En smaken verschillen. Ik vond ze ge-wel-dig en vroeg steeds of er nog meer was, terwijl Peter zoiets had van 'mwah, voor een keer is het prima, maar ik zou het niet nog een keer maken...' Accepteer dat gewoon... Niet iedereen lust spruitjes of andijviestamppot en zo is het ook met je 'restjes-brouwsel'...

Nog meer restjes-recepten? Bekijk deze 2 dan ook eens:


Hoe gaan jullie om met restjes? Vries je het in? Bewaar je het? Heb je een 'kliekjes-dag'? Of maak je 'ma-di-wo-do-soep' op vrijdag? 


8 opmerkingen:

  1. Ze zien er goed uit die burgers : )

    Hier gaat alles meestal wel op gelukkig.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kliekjes hebben wij heel soms , dan is het een restje macaroni of stampot .Maar dat komt dan de volgende dag als hapje tussen de middag wel op. En "oud'' brood daar maak ik wentelteefjes van voor de liefhebbers of broodpizza .
    gr Henriette
    www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben wel benieuwd naar jullie wekelijkse boodschappenlijstje eigenlijk.. betaal me scheel aan boodschappen en ben er klaar mee

    BeantwoordenVerwijderen
  4. restjes neem ik altijd mee naar kantoor voor mijn lunch. Of mijn man neemt mee naar zijn werk. Ik ben gegroeid met oma die altijd vertelde dat weggooien van eten zonde is "met alle kindjes in afrika die honger hebben". Restjes groenten vries ik, na een tijd heb ik een zakje vol voor in de soep. Van oud brood maak (zoals italiaanse traditie) ik bruschetta's. Restjes pasta of rijst kunnen met een paar eieren en geraspte in de pan, en maak je een heel lekker "pasta frittata" (ook italiaanse traditie)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kliekjes heb ik weinig ,ik vries alleen restjes erwtensoep of stamppot in voor de uitwonende kinderen en dat wordt zeer op prijs gesteld ;)
    En ja Adrianne ik ben o0ok heel benieuwd naar je wekelijkse boodschappenlijstje ?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het ziet er goed uit Adrianne!!
    Dat ga ik ook eens proberen.
    Groetjes Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik lees nu pas de reacties dat jullie een weekmenu willen; ik ben bezig met een maandlijst :)... Nog even geduld :)...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik maak s middags altijd gladde soep en daar gooi ik op het eind restjes bij en even blenderen :) zo gemakkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen