zaterdag 10 februari 2018

Boodschappen - week 6 mét tips voor overzicht!

Boodschappen van week 6 bestonden uit wat gezonde, maar daarnaast met name luxe artikelen... Man en kids hadden zin in 'patat'... We eten het hier niet zo vaak, dus nu een keer het weer in huis gehaald. Snacks erbij op vraag van Peter en 'een grote dikke koek voor bij de koffie...' Nou, vooruit dan een keer, lekkere chocoladecake...

Ik blijf maar voorraad houden in de vriezer/koelkast/voorraadkast en ein-de-lijk wil ik wat dingen opmaken. Om die reden heb ik een weekmenu gemaakt met wat we zouden gaan eten. Onverwachts kregen we een avond een flink restant andijviestamppot waar we precies een avondmaaltijd mee vulden. Een andere avond dachten Peter en ik van elkaar dat we de aardappels zouden schillen en schilde dus niemand iets... We hadden de volgende dag een lange werkdag en ik besloot dus al de avond ervoor dat het bliksoep met (afbakstok)brood zou worden, omdat ik om over 23u geen puf meer had om iets klaar te zetten... 

Lasagne met 35% korting nam ik mee voor de 'luxe trek'. Ook groene asperges in een pot. Nog nooit hebben we dat gegeten (iemand een lekkere recept-tip?)... Ik kocht spekreepjes voor de hartige spruitjestaart (gaan we denk ik vanavond eten) en de andijviestamppot (ik gebruik 1 zakje voor 2 maaltijden, omdat we het niet zo gezond vinden en erg zout). Daarnaast kocht ik chocolade, ongezouten pinda's, biscuitjes en gecondenseerde melk (dat laatste leverde me gegniffel op toen de jongeman op mijn vraag waar het stond zei 'hmm, gecompenseerde melk zei u...?' Op Facebook hoorde ik ook al over geconcentreerde melk en nog veel meer grappige dingen...) 

Die pinda's, gecondenseerde melk en chocolade heb ik gekocht voor een recept van snickers. Ik ga het maken en laat jullie weten hoe het geworden is en hoe je het zelf kunt maken...

Met de gist had ik mazzel. Er lag 1 pakje in het schap dat over de datum was. Ik kreeg dus 1 vervangend pakje gratis mee. Scheelt toch weer 19 cent ;)...

Ik begreep dat je met oliebollenmix heel eenvoudig rozijnenbrood kon maken door er iets minder (toch?) water dan vermeld bij te voegen en rozijnen. Dat leek me erg leuk om eens te proberen en om die reden nam ik nog een pak mix mee. Verder dus kaas, melk, bananen, soepstengels, aardappels, uien, knoflook, pindakaas en hagelslag. Oja en ananas voor de zuurkoolschotel die we woensdagavond aten.

Afgelopen zondag hebben we echt suuuuperlekker brood gegeten... Kaas-ui-brood, gewoon zelf een recept verzonnen en notabene in één keer gelukt, dat is niet gek... Het was een megabrood (het bord hieronder is 40 cm lang...) Ik heb op een kladbriefje even bijgehouden wat de hoeveelheden waren en hoe ik het gemaakt heb. Een blog hierover volgt binnenkort! Geniet hieronder vast van de foto...

Als we vanavond hartige spruitjestaart eten (die spruitjes kocht ik al weken geleden, maar we werden allemaal ziek, dus we hebben ze schoongemaakt en ingevroren) en morgenavond andijviestamppot of maandag, dan ben ik daarna volledig door m'n groenten heen op die pot asperges na geloof ik. Oja en nog wat potten zelfgemaakte pastasaus (van de tomaten...) Fijn om weer lekker de voorraad op te hebben. Ook m'n fruit is bijna op. Een paar sinaasappels, wat appels en 1 banaan ofzo. Tijd voor de koelkastschoonmaak ;)...

Ik was kwijt voor de eerste 2 foto's: 20,50. Gist: 0,19. En de laatste 2 foto's (behalve de gist) totaal 23,33. Totaal inclusief koopzegels: 44,02. Nu heb ik totaal nog 'over': 3,13 (in verhouding dus slechts 1 procent van m'n totale bedrag tot nu toe) 

Het is echt fijn om overzicht te hebben in de voorraadkast, een beetje 'opeten' wat je in huis hebt, weekmenu maken en op je boodschappenlijst alleen de dingen schrijven die je als aanvulling nodig hebt. Mijn ervaring daarin is 'less is more'. Hoe meer voorraad ik heb, hoe sneller iets bedorven blijkt, hoe minder ik eigenlijk duidelijk heb wát ik daadwerkelijk in huis heb en hoe eerder ik iets in de winkel koop dat ik - eenmaal thuis - nog in huis bleek te hebben.

Natuurlijk zal dit voor iedereen anders zijn, maar zelfs met ons 'inloop-huis' met geregeld onverwachtse visite/aanloop/eters/enz. hebben we nog nooit tekort gehad. Een enkele keer stuiven we voor sluitingstijd nog even naar de winkel, maar dat is zelden... 

Wil je meer overzicht in je voorraadkast? Ga dan voor jezelf de uitdaging aan om bijv. de komende week zoveel mogelijk uit de diepvriezer/koelkast/voorraadkast te eten en geef jezelf een budget van bijv. 10/20/30 euro (afhankelijk van je situatie) om aan te vullen waar het echt nodig is.

1. Inventariseer wat je hebt
2. Stel je weekmenu samen met zoveel mogelijk ingrediënten wat je al hebt (te beginnen met producten die op moeten)
3. Bedenk wat je nog nodig hebt
4. Kijk of je een alternatief in huis hebt wat je op kunt maken (bijv. melk i.p.v. slagroom in een hartige taart)
5. Als het echt niet anders kan: Zet het op je boodschappenlijst
6. Probeer het product zo goedkoop mogelijk te scoren (heb je nog iets wat weg kan? Doe eens een poging - bijv. via Facebook - om het te ruilen. Wie wil dit leuke babybadje ruilen voor 2 blikjes maïs :)?)
7. Wees creatief en geniet ervan! Het is gewoon fijn om dankbaar te zijn met wat je wél hebt i.p.v. te kijken naar waar het je aan ontbreekt...

Heb jij weleens een 'ik-maak-m'n-kasten-leeg'-week :)? Doe je mee?

27 opmerkingen:

  1. Groene asperges zijn heerlijk. Mijn groene asperges, eet ik één keer per jaar, wanneer ik ze oogst. Zalig. Ze kwamen de moestuin niet eens af.

    Geniet van wat jij doet. Ik heb ooit een tijdje die boodschappen gefotografeerd en stopte daarmee. De reacties hoe het beter zou kunnen stoorden me.

    Succes met schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Om die reden ben ik vorig jaar er ook mee gestopt. Nu doe ik een nieuwe poging. Ik ben begonnen met reacties modereren. Ik moest de laatste tijd te vaak spam verwijderen en daarnaast waren er mensen die uitsluitend anoniem negatieve reacties plaatsten over o.a. die boodschappen. Ik wil niet meer de hele dag 'moeten' kijken op m'n blog of de reacties over en weer nog sympathiek blijven. Nu kijk ik op mijn tijd en inmiddels is de negativiteit helemaal opgehouden. Ik heb al zeker een week niets meer ontvangen, dus misschien dat ik de optie modereren weer uitzet. Ik zie het nog even aan ;)...
      Dank voor je berichtje!

      Verwijderen
  2. Lekker goedkoop, de gist maar oppassen met de datum want gist verliest zijn werking en als je dan een niet gerezen brood moet weggooien, is goedkoop, duurkoop.
    Ik zou het zo snel mogelijk gebruiken.
    Leuke recepten heb je!
    Groet Ien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die gist is al weggegooid in de winkel hoor :). Bij Jumbo krijg je echter een vervangend product mee met een goede datum. Ik had dus 2 pakjes gist met goede datum voor de prijs van 1 (nl. 19 cent). Die uit de winkel was van 25 januari, dus had ik echt niet meer kunnen gebruiken. Droge gist gaat nog wel (met mindere werking), maar verse gist is me nooit gelukt om 2 weken over datum te gebruiken.
      Recent toen we ziek waren geweest heb ik 1/4 van een blokje weg moeten gooien. Geen brood gebakken en over datum gegaan. Er zat schimmel op, dus weg ermee helaas...

      Verwijderen
    2. Dan had je toch mazzel��
      Gr. Ien

      Verwijderen
  3. Allereerst, dat uienbrood ziet er idd fantastisch uit!
    Bedankt vd fotos. Vorig jaar dacht ik al steeds dat jullie heel anders eten dan wij, maar dat blijkt nu wel. Ik kan geen gekookte aardappelen eten en stamppot dus ook niet. Daarnaast kan ik niet (goed) tegen zuivel dus daarvoor altijd een (duurder) alternatief. Maar vooralsnog lukt het voor 62.50pw en daar ben ik blij mee. Toevallig had ik de krokusvakantie tot opmaakweek gebombadeerd. Heb ik ook meer tijd om dingen te maken!
    Wel vroeg ik me nog af, wat eten jullie en de kinderen als toetje? Of eten jullie dat bij uitzondering?
    Bedankt fijn weekend. Afz.E

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed bezig!! I.v.m. intolerantie gebruiken we als gezin minimaal melk. Zelf drink ik uitsluitend melk in de koffie en heel soms een hartige taart (en dan skip ik voor de rest alle melkproducten overdag). Bij teveel melk krijgen ze klachten, zelf heb ik er geen last van. Een toetje nemen we dus niet in de vorm van zuivel. Soms in de vorm van fruit.

      Heeeeel soms koop ik zo'n geld-terug-actie-product van Optimel, daar nemen we dan kleine beetjes van en genieten van de luxe. En Griekse yoghurt gaat ook best goed, dus die koop ik ook nog weleens en eten we dan met fruit en havermout ofzo. Het is echter geen gewoonte :)

      Verwijderen
  4. Ik heb veel teveel in de diepvries. Het is nog lastig om de hoeveelheden te kopen nu ik alleen ben, vorige week onverwachts bij een vriendin hier gegeten, blijft mijn hapje staan tot de andere dag. Nu wil ik eerst alle verse groente ( gelukkig goed houdbaar) opmaken en dan een deel uit de vriezer. Aan de andere kant wil ik wel wat op voorraad houden maar het moet niet de spuigaten uit lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Groene asperges zijn super lekker in een salade met cherry tomaatjes en feta blokjes (alleen een beetje olie als dressing). Anders in een quiche met yorkham , eieren en parmezaanse kaas :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Waar ik vaak tegen aan loop..als iets in de aanbieding is meen ik altijd dat ik voorraad moet inslaan en zo altijd meer uitgeef..maar ik ga het eens proberen..eerst opmaken wat je hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nee, ik heb nooit een ik-maak-mijn-kasten-leeg-week.
    Vlees koop ik als het is afgeprijsd, en dan gaat het in het vriesvakje in de koelkast. Lekker overzichtelijk wat daar in ligt. Houdbare producten koop ik vrijwel alleen in de aktie, en dan een flinke hoeveelheid, zodat ik het niet voor het volle pond hoef te kopen. Elke week bekijk ik de aanbiedingen van de 2 supermarkten in mijn buurt, en bepaal aan de hand daarvan welke versproducten die week worden gekocht. Zo koop ik de producten die ik wil voor de laagst mogelijke prijs. Hoe meer voorraad je hebt hoe sneller iets bedorven blijkt, schrijf je. Dat begrijp ik niet zo goed, heb je het dan over de versproducten? En hoe komt het dan dat je je overzicht kwijt raakt, ligt je koelkast dan misschien te vol? Niet onaardig bedoeld hoor, ik begrijp gewoon niet zo goed hoe je dit bedoelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, ik ben de voorraden aan het opmaken.. De groenten uit de diepvries, volgende maand starten we weer met onze (biologische)moestuin.
    De snickers van Fatna Beladel? Zó lekker! Heerlijke recepten zeker een aanrader..

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Sinds ik me aan een budget hou en bulkaankopen ook van dat bedrag doe valt het erg mee met de overschotten. Er is wel voirraad, maar dan eentje die ook weer opraakt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn kast, koelkast en vriezer zijn al opgeruimd. Er staat alleen eten in voor de komende week.;)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoe komt het dat jouw andijviestamppot zout is? Bij ons is dit nl niet zo. Nu koken wij aardappels zonder zout (in AMC-pannen), dus dat scheelt natuurlijk wel. Verder doe ik er spekreepjes door (en die zijn wel zout), blokjes kaas, augurkjes, zilveruitjes, gewone uien (bak ik met de spekjes mee), Italiaanse kruiden. En een paar gekookte eieren. Als saus slasaus. Tomatenketchup er bovenop. Ik kook het een tot twee keer in de maand, vaak in het weekend. En dan hebben we in het begin van de week nog een keer, want ik kook gelijk een dubbel portie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jep, wij koken ook zonder zout en ook in AMC. Dat maakt dat we spekjes als erg zout ervaren en om die reden een half zakje genoeg vinden ;)... M'n stamppot zal door een ander mogelijk niet als te zout bestempeld worden als ik er een heel zakje in zou doen. Het is een kwestie van gewenning...

      Verwijderen
    2. AMC pannen? Wat is dat? Beter dan normaal?
      Is de witte chocolade ook voor de snickers trouwens? Ben wel benieuwd naar het recept, weet niet of het goedkoper is, maar lekker is het vast ��
      Siger

      Verwijderen
    3. AMC-pannen zijn pannen waarin je kookt met uitsluitend aanhangend water (dus even je groenten/aardappels spoelen onder de kraan, in de pan en koken) en bakt zonder boter. Bij gepaneerd/gemarineerd vlees gebruik ik wel een beetje boter, omdat ik de speciale pan hiervoor niet heb.
      Witte chocolade is ook voor de snickers ja :)...

      Verwijderen
  12. Ik denk dat wij ooit een extra vriezer in huis moeten halen.... Dat is toch wel handig met voorraad. Heb je dat ook?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, bewust niet om eerlijk te zijn. We zijn met z'n 4-en en ik weet nu wat ik heb. Een vriezer met 4 laden en ong. 1/3 daarvan is standaard gereserveerd voor brood. Ik kan zo snel zien wat ik allemaal heb en voorkom dat dingen te lang blijven liggen. Ik heb er weleens naar gekeken, maar schrok van het energieverbruik... Gemiddeld draait een simpele vriezer met bijv. 3 laden een kleine 200 kwh per jaar. A+-energiezuinig label... Een oudere vriezer is qua aanschaf gratis of spotgoedkoop, maar verbruikt helemaal schrikbarend veel. Een nieuwe energiezuinige diepvriezer (ik zou dan voor 1 met laden gaan i.v.m. beperkt beschikbare ruimte in de schuur of hier binnen) kost al snel tussen de 2- en 400 euro... Een energieverbruik van rond de 50 euro per jaar is vrij gemiddeld... Wow, dat verbruiken we hier gemiddeld voor zowel gas en elektra per maand (!) met ons 4-en.

      Ik vond dat niet in verhouding staan en heb besloten om geen extra vriezer te nemen ;). Ieder moet die keuze voor zichzelf maken natuurlijk, maar ik zou even goed vergelijken wat het kost en met name wat in de jaren erna het energieverbruik is.

      Succes met het maken van een keuze!

      Verwijderen
    2. Dag, knap dat je met zo weinig vries ruimte kunt! Begin van trouwen wij ook maar toen toch een laden diepvries gekocht. Heel handig. Maar wij laten zelf altijd een koe slachten en dan hebben we veel ruimte nodig in 1 keer. Mooie blog! Groetjes corine

      Verwijderen
  13. Ik werk in het onderwijs en houd elke vakantie een 'eet de vriezer leeg' week. Dan heb ik tijd om uit te zoeken wat er nog precies in voorraad is en wat creatiever te koken. Aan het eind van de week maak ik de vriezer schoon en we kunnen weer een tijd vooruit.
    Ik houd trouwens wel een lijstje bij voor wat er de vriezer in en uit gaat, maar in de praktijk gaat daar toch een keer wat mee mis, waardoor het lijstje niet meer klopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik zie aankopen van AH en vraag me af of het bij AH zo is dat je iets gratis krijgt als het over de datum is? (dan ben ik al aardig wat misgelopen want ik breng regelmatig spullen die over de datum zijn naar servicebalie om personeel dat er loopt)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, dat is alleen bij Jumbo. AH heeft geen verse gist, dus dat is het enige dat ik bij Jumbo of Dekamarkt koop. Bij Jumbo krijg je een vervangend product met goede datum gratis mee :)...

      Verwijderen
    2. Overigens heeft AH bij ons hier goede service. Ik heb weleens spekjes gehad waarvan 1 deel van het pakje niet zo fris eruit zag en bol ging staan. Ik ben ermee teruggegaan. Was nog niet op datum, maar moeiteloos kon ik kiezen: Geld terug of nieuw pakje.

      Verwijderen
    3. Okee, dan ben ik dus bij AH niks misgelopen. ;-)
      Goede regel van Jumbo

      Verwijderen
  15. leuk om jouw boodschappen zo te zien. Ik wil de snickers ook gaan maken. Yasr

    BeantwoordenVerwijderen