Pagina's

dinsdag 27 februari 2018

Verslag - week 7/8

En toen kwam het moment dat ik écht iets nodig had van de vliering... Hellup... Peter bewaarde de rust en hielp orde scheppen... Zo verdween er al heel wat, o.a. grotere dingen. Peter stelde voor om meer dozen naar beneden te halen, maar ik heb het liever niet in het zicht staan tot de tijd dat ik er iets mee ga doen, dusss ik besloot steeds iets naar beneden te halen. 

En daar kwamen 2 dozen met hobbyspullen. 1 telefoontje of het gebruikt kon worden in een huis met ouderen waar ze geregeld knutselen. Het antwoord was 'graag', dus dat kon weg. Daarna nog met allerlei kleding, spulletjes, enz. een doos gevuld. Totaal zeker 100 stuks weg in 3 bananendozen :)...

Alleen: Vergeten een foto te maken, dat is jammer! Geeft niet voor nu, de teller is in ieder geval met 100 gestegen, dus 280 nu totaal...

In de aanloop naar de verkiezingen komt deze maar weer eens voorbij...

Christilène heeft iets nieuws bedacht... Ik stelde haar voor om een keer samen weg te gaan, zonder papa en Jochanan met 'alleen de meisjes'... Dat leek haar ook wel wat. 'Ik weet wat we dan kunnen doen,' zei ze enthousiast... 'O, wat dan?' 'We kunnen wel naar een gestogantje...' 'Dat klinkt leuk!' 'En ik weet al wat ik neem... Patat met makkie-roo-nie...' 'Een erg goed idee! Zullen we daarvoor sparen samen?' Dat leek haar ook wel een goed plan... Ik ben dus druk aan het haken geslagen voor haarknipjes met bloemetjes en Christilène gaat me helpen bij de verkoop, zodat we samen een keertje 'makkie-roo-nie' kunnen gaan eten in een 'gestogantje', hahahaha ;)... 

Als jullie dus binnenkort foto's voorbij zien komen die een beetje scheef zijn, weten jullie alvast dat die afkomstig zijn van onze 4-jarige huisfotografe ;)...

Altijd al willen leren (be)sparen? Consuminderen? Weet je niet waar je moet beginnen met minimaliseren? Wil je meer dingen zelf leren maken, bijv. zuivel? Of een kledingadvies om kledingmiskopen te voorkomen? Schrijf je dan nog snel in voor het Op Orde Event van 10 maart a.s.! Je kunt je nog aanmelden tot zaterdag... Lees hier alle informatie over deze leuke dag, welkom!

zaterdag 24 februari 2018

Boodschappen - week 8

Even nog snel een verslag van (een deel van) de boodschappen:

Melk met korting, roomboter, zoet broodbeleg (pindakaas 2e halve prijs, dus even 2 tegelijk gekocht), kaas, pompoenen voor de soep, sinaasappels uit de aanbieding, appels, bananen, winterpeen en bouillonblokjes. Verder kocht ik nog o.a. luiers voor de actie, roomboter, nog een keer melk, eieren, groente, afbakbroodjes en nog wat dingen.

Een net sinaasappels met 1 beschimmelde erin gaat volledig (!) weg... Echt onzin als je het mij vraagt. Maarja, er worden geen losse sinaasappels verkocht, dus ze 'kunnen er niets mee'. Ik ga er nog eens een telefoontje aan wagen... Voor nu kocht ik bewust het net met de beschimmelde erin. Die gooide ik meteen bij thuiskomst weg, zodat de rest niet wordt aangetast. 

'Red' jij op deze manier weleens groente of fruit? Door bijv. bewust iets te kopen met een plekje of een beschimmeld deel erin?

vrijdag 23 februari 2018

Leven met een nieuw budget - deel 9

Vandaag een blog over 2 mensen die al gepensioneerd zijn. Weer iets anders dan voorgaande afleveringen, leuk! Wil je nog eens teruglezen? Klik hier voor deel 1deel 2deel 3deel 4deel 5deel 6deel 7 en deel 8 van 'Leven met een nieuw budget'.

1. Stel jezelf (evt. je gezinssamenstelling, evt. huisdieren) even voor.
Mijn naam is Jacqueline, achternaam n.v.t. Gezinssamenstelling bestaat uit 2 personen, ikzelf en mijn partner, en onze kat. Wij zijn allebei gepensioneerd (en hebben allebei een aanvullend pensioen) maar zien de laatste jaren onze koopkracht verminderen.

2. Wat was (ongeveer) je ‘oude’ weekbudget?
Weekbudget was begin 2016 ongeveer € 100 (€ 500,00 per maand)

3. Welke uitgaven vielen onder dit maandbudget?
Huishoudgeld (eten en drinken), aanschaf kleding en schoeisel, mijn yogalessen 2x per week, deelname postcodeloterij en crematieverzekering.

4. Wanneer ben je gestart met je nieuwe budget?
Eind 2016.

5. Waarom ben je gestart met je nieuwe budget?
Wij hebben een rentevrije hypotheek maar wij wilden toch extra gaan aflossen en ben daarom extra per maand gaan sparen, beginnend bij € 50,= en zo elke maand met € 10,= verhoogd totdat het krap begon te worden. Dit spaarbedrag wordt gebruikt voor extra hypotheekaflossing. Bovendien had ik al met mijn dochter afgesproken alleen nog maar nieuwe spullen te kopen als de oude ‘echt’ versleten zouden zijn.


Beeld: Freestockphoto
6. Hoeveel euro heb je nu te besteden per week?
Alleen voor eten en drinken ongeveer € 30,= per week (uitgaande van 5 weken) en eenmaal per maand € 50,= extra voor maandinkopen (wasmiddelen, toiletpapier, koffie grootverpakking en  wijn) en € 50,= kleding (alleen ter vervanging en dan meestal tweedehands), schoenreparatie (had een schoenen-tic en wil nu eerst alles verslijten) en kleine dingen.

7. Welke uitgaven vallen nu onder dit weekbudget of is dat hetzelfde gebleven?
Eerst was het weekbudget tussen  € 75,= en € 100 euro per week

8. Kon je je voorbereiden op de overgang van oud naar nieuw budget?
Ik houd al elke maand een soort kasboek bij, van de vaste lasten per maand, maar nu ging ik ook de uitgaven van het huishoudgeld bijhouden.

9. Viel de overgang je mee of tegen?
Mee, ik wist waar het knelpunt zat: nl. ik heb graag voorraden in huis. Nu moet ik vaker boodschappen doen.

10. Waar ben je tegenaan gelopen?
Dat je bij het boodschappen doen toch geneigd ben iets meer te kopen (als het in de aanbieding is) en dat ik geneigd ben teveel in te slaan als iemand komt eten of voor een gezellige avond.

11. Hoe reageerde je omgeving/evt. andere gezinsleden op jouw/jullie nieuwe budget?
Goed

12. Wat is het verschil per jaar door dit nieuwe budget een jaar zo te houden?
Ongeveer € 2000,= tot € 2500,= extra per jaar aflossen op de hypotheek.

13. Wat zou je anderen adviseren die willen/moeten gaan leven met een lager budget?
Ik had al van mijn moeder geleerd dat je van kooknat van veel groenten (bloemkool, broccoli enz.) met een restje van de overgebleven groente en bouillonblok een heerlijke, vitaminerijke soep kunt maken. 

Van overgebleven macaroni is vaak een heerlijke minestronesoep te maken. Restjes kunnen ook vaak in een schotel of wrap worden verwerkt.

Spaar op een spaarrekening waar je niet aankomt voor een potje ‘onverwachts’, al is het maar
€ 10,= p. maand. Ook hebben wij een ‘auto’-spaarrekening.


Let op aanbiedingen (wij ontvang de folders via internet), maak een lijstje als je boodschappen gaat doen en houd je daar zoveel mogelijk aan. 

Op de markt en vaak ook in de supermarkt worden veel spullen afgeprijsd tegen sluitingstijd.

Dankjewel Jacqueline! Mooie tips :)!

woensdag 21 februari 2018

Luieractie - doe je mee?

Dat ik fan ben van wasbare luiers is geen verrassing meer. Voor de oppas koop ik wegwerpluiers, maar voor thuis niet. Voor 1x koop ik wegwerpluiers, maar niet voor mezelf. 
Waarom? Lees snel mee :)...

Omdat ik zelf tegenwoordig maandelijks schrijf voor Terdege, lees ik zelf ook weer het blad. Ik las daar een artikel over vrijwilligster Hanneke die werkt op Lesbos. Klik hier voor het gratis artikel!
Wat een ellende zeg! 
Ik las dat er dringend luiers nodig waren en dat Terdege een actie hiervoor heeft opgezet. Op moment van schrijven zijn er maar liefst 85 dorpen/steden waar luierpakken kunnen worden ingeleverd op maar ruim 100 adressen. Scholen, kerken, bij mensen thuis, bij winkels, enz. Velen hebben hun deuren geopend, chapeau!

Dit soort acties draag ik een warm hart toe. Je weet dat het goed terecht komt en de lijntjes zijn kort. Eerder deed ik op deze manier al mee met een schoenendozenactie. Om die reden vandaag een blog met aandacht voor deze mooie luieractie.

Het is heel simpel:
- Koop een pak luiers (maat 3, maat 4 of maat 5 is groot gebrek aan) 
Op advies van een lezer: Bij bol.com zijn de grootverpakkingen in de aanbieding inclusief gratis verzending. Als je dus niet in staat bent naar de winkel te gaan en je wilt liever niet doneren, kun je het ook nog zo bestellen en laten bezorgen bij een adres - wel eerst even informeren of het mogelijk is. Bij AH zijn de luiers goedkoper, dus als je 'zo goedkoop mogelijk' wilt, kun je beter bijv. naar AH ofzo gaan.
- Breng het bij een inzamelpunt in de buurt (zie deze link - halverwege - voor alle adressen) 

Geen inzamelpunt in de buurt, maar wil je toch meedoen? Dan zijn er 2 keuzes:
a. Word zelf inzamelpunt :)
b. Doneer geld (zie deze link - punt 2 - voor de rekeninggegevens)

Deel gerust deze blog op Facebook of in je eigen netwerk, mail de link door, stuur een whatsapp naar anderen, hoe meer mensen er meedoen, hoe meer kinderen (en mama's) zich geholpen weten! 
Doe je mee?

dinsdag 20 februari 2018

Recept - hartige taart met spruitjes

Na mijn eerdere hartige taarten met prei, broccolisperziebonen en spitskool nu een hartige taart met spruitjes. Lees mee en geniet :)...


Je hebt nodig:
- 8 plakjes bladerdeeg (6/7 kan ook)
- half zakje gerookte spekjes
- spruitjes
- ui (kun je ook weglaten)
- aardappels (wij voegden er 1 toe, maar een stuk of 3/4 kan ook)
- 3 eieren
- 200 ml melk
- wat teentjes knoflook (nu gebruikten we er 4, maar je kunt het prima weglaten)
- kruiden naar smaak (deze keer hadden we paprikapoeder en basilicum)


Spruiten hadden wij vanuit de vriezer (tip: koop het in de aanbieding, maak ze schoon en vries het in, we kochten het dus vers eerst, maar werden ziek en hebben het toen ingevroren). 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een springvorm of ovenschaal met bladerdeeg:

Snijd de aardappel in mini-blokjes:

Snipper de ui, bak de spekjes en gooi de ui en aardappel erbij:

Spruitjes erbij:

Wanneer je kinderen hebt dit bij het zien van spruitjes al roepen dat ze het niet willen eten, maar het eigenlijk wel lusten, kun je de spruitjes even koken en samen met de rest (m.u.v. de spekjes) even door de staafmixer halen. Noem het 'hartige taart', 'taart van oma' of net iets waar ze vermoedelijk wél enthousiast van worden. Als ze 18 worden pas opbiechten wat er eigenlijk in zat ;)...

Eieren, kruiden en melk erbij:

Even laten pruttelen en dan in de springvorm:

Een mooi patroon maken of een ratjetoe:

Geraspte kaas erover en in de oven (ong. 30-40 minuten op 200 graden):

En klaar:

Wees gewaarschuwd: Op deze manier lust iedereen spruitjes...


Voor je het weet is alles op...

Eet smakelijk!

Wij kregen onverwachts eters, dus hadden niet genoeg aan de taart. Ook niet genoeg ingrediënten om er 2 te maken. Dussss, er kwamen frietjes bij op tafel, mmm lekker ;)... Er werd nog net niet gevochten om het laatste stukje, maar lekker was het wel. Spruitjes vind ik persoonlijk machtiger dan bijv. taart met sperziebonen. Maar misschien is dat ook verbeelding...

Wat maak jij met spruitjes?

maandag 19 februari 2018

Verslag - week 6

'Gewoon gestaag doorgaan', dat is het motto :)... Vorige week schreef ik dat ik de ingekomen kleding zou tellen, maar het liep iets anders. Begin van de week besloot ik dat ik deze week niet zou gaan werken. Voordeel van invallen; je kunt zelf bepalen wanneer wel of niet :)... De bijlessen werden allebei afgezegd en zo leek m'n week ineens leeg. Ik was er een beetje beduusd van. Maarja, als je iets langer meeleest, weet je hoe het hier gaat...

En jawel; donderdagmorgen vertrok ik in maar liefst 7 (!) minuten vanaf het telefoontje of ik kon komen werken op school van dochterlief i.v.m. ziekte. Peter zou ons al wegbrengen i.v.m. de inloopochtend en zodoende stonden we al op het punt om weg te gaan...
Geen kleding uitgezocht dus... 

Het ging dus niet zo hard. Maarrrr, toch wel wat gedaan:

Het bed is opgehaald :). Er was uiteindelijk aardig wat animo voor, maar de dame die het ophaalde was heel erg blij ermee...


We vonden nog een luchtbed. Was die nog heel? Wisten we niet, dus Peter zorgde voor wat lucht. Na een berichtje op de weggeefhoek waren we het bed dezelfde avond nog kwijt. Hoe leuk was het dat het naar mensen uit de buurt ging, ze kwamen het lopend ophalen ;)... 

Verder verdween er nog een luiertas (vergeten foto van te maken) en een heleboel papier, 2 glazen die kapot waren. 1 stootte ik stuk, de andere vond ik kapot in de vaatwasser, geen idee hoe. 

Ik tel alles bij elkaar als 8. Totaal komt de teller dus op 180. Wél hebben we een aantal dozen van de vliering gehaald en heb ik een heel aantal dingen gezien die het huis kunnen verlaten. Wie weet gaat het in de voorjaarsvakantie beter lukken. Komende week zit ook bijna helemaal vol...

Deel op onze Facebookgroep hoe het gaat met jouw #1000stuks en motiveer elkaar :). Foto's van dingen die je wegdoet, spullen te ruil, enz. Al ruim 700 mensen zijn lid. Welkom!

Hebben jullie ook weleens van die weken waarin je denkt dat het rustig blijft, maar het 1 grote drukte wordt ;)? 

zaterdag 17 februari 2018

Boodschappen - week 7

Deze keer deed Peter boodschappen :)... Qua aardappels, groente en fruit: 5 kg aardappels, 1 pakket voor Thaise curry met 35% korting (1,2 kg groente), zuurkool, doperwten, sperziebonen en boerenkool en nog 2 kg mandarijnen, 7 bananen, 1 kg peren en 1 kg appels.

Verder: vermicelli, kaas, 2x roomboter, chocopasta, blikje ananas, 2 tubes tandpasta (aanbieding, 2 voor de prijs van 1, dus 1,85 voor 2 stuks), keukenpapier en toiletpapier (ajj, die bleek ik nog te hebben, balen, want we doen erg lang met een pak, dus voor komend jaar hebben we zat en waarschijnlijk nog langer), 2 pakken sap, 1 sinas, 1 lemon, 1 melk (zelf neem ik altijd de goedkope volle melk mee van onder de euro, dit pak was 1,09), 2 dozen soepstengels, een zak chips en koopzegels. Totaal: Iets meer dan 50 euro...

Ook voor de voorraad verzorgingsartikelen dus weer ruim ingeslagen, zonder dat was het 8,43 goedkoper. Officieel zit het tegenwoordig niet meer bij m'n budget in, maar voor nu laat ik het eronder vallen.  

Er wordt mij weleens gevraagd hoeveel groenten wij per keer eten. Dat is zo ontzettend wisselend, echt geen peil op te trekken... 

Even wat voorbeelden van achterliggende week...
Woensdag kregen we onverwachts visite, dus een extra eter erbij. Het pakket Thaise curry moest echt op, maar dat leek me weer wat krap met 3 volwassenen en 2 kinderen, dus ik deed er een pannetje aardappels en de zak doperwten bij. Ik maakte 6 vistoffees erbij en dus volgens recept een wok vol met de groenten:

Qua groenten dus een dikke 1,6 kg met elkaar. Van de currypasta en de rode puntpaprika/rode peper hebben we iets ingevroren. We zijn niet gewend om zo pittig te eten, dus om die reden vonden we 1/3 van de currypasta pittig genoeg. Het recept heb ik bewaard en ik maak het gewoon nog een keer met eigen groenten :)...
Donderdag aten we boerenkool. Met een pan aardappels en de diepvriesgroenten had ik genoeg aan hetgeen erin zat (ik meen ong. een pond?). 
Vrijdag zuurkool-ovenschotel. Een zakje van een pond is dan voor ons echt genoeg om precies de schotel op te krijgen in combinatie met de rest wat erin zit. Van de Thaise curry was nog een klein beetje over waarvan ik Peter vroeg 'wil je het alsjeblieft nog even opeten, anders moet het weg', maar als ik dat niet had gehad, hadden we het niet gemist.

In het algemeen proberen we porties afgepast te koken. Ik weet dat bijv. winterpeen of andere wortelsoorten erg geliefd zijn. Een kilo is zo op. Maar bijv. boerenkool is een pond genoeg voor een stamppot. Ik kan er een kilo in doen en minder aardappels, maar dat zien ze hier liever niet...

Hebben jullie dat ook? Dat het nogal verschillend is hoeveel je per groentesoort eet? Of weeg je echt dagelijks de aanbevolen hoeveelheid van zo'n 250 gram per persoon af?

donderdag 15 februari 2018

Zuinig, zuiniger, zuinigst...

Iemand vroeg me een 40 jaar oud tafelkleed te vermaken...

Nou, dit kleed kun je niets verwijten toch ;)... Kijk dan, het kleed begint echt flink te slijten:

Een stuk eraf, nieuwe zoom erin en de persoon in kwestie helemaal blij... Ik heb nog gezegd dat er eventueel van de goede stukken bijv. nog theedoeken/schoonmaakdoeken/onderzetters/o.i.d. gemaakt kunnen worden. Wie weet voor de volgende keer ;)...

Van de week rondde ik nog een project af; ik zou een voering repareren in een jas van iemand. Ohhh, lag er al vanaf december, steeds kwam er iets tussen... Nu dus afgerond... Heerlijk, weer iets van m'n lijstje...

Nee, ik doe geen verstelgoed voor anderen, ook niet tegen betaling. Dat is me te gek, ik heb gewoon genoeg te doen. Af en toe doe ik een ruil, zoals hier eerder...

Hebben jullie weleens zoiets ouds nog gerepareerd (voor jezelf of voor iemand anders)? 
Of iets gerecycleerd?

woensdag 14 februari 2018

1,5 miljoen?!

Het is niet te geloven zeg... Vandaag schieten mijn pageviews door de 1,5 miljoen heen... Wat vorig jaar werd uitgesproken als een impulsief idee, resulteerde in:

- Ruim 270 blogs
- Een hoop interviews
- Facebookpagina met bijna 2300 likes en ruim 2500 volgers
- Facebookgroep met al ruim 600 leden in een week tijd
- Pinterest-account (nog niet zo actief mee, maar ben ermee bezig. Wat een leuke dingen zie ik daar!)
- Bol.com-affiliate link (in deze blog lees je er meer uitleg over)
- een maandelijks artikel in Terdege
- Een heleboel nieuwe contacten, ontmoetingen, enz.



En hoe nu verder?
Om eerlijk te zijn heb ik geen doel qua bezoekersaantallen, volgers op Facebook of Pinterest of hoeveel euro ik moet verdienen om m'n blog in de lucht te houden. Ik blog omdat ik het leuk vind en ik hoef niet een fulltime baan aan inkomen te laten vervangen door m'n blog gelukkig. Dat geeft rust om bij een week griep gewoon een week niet te bloggen...

Wél heb ik leuke andere activiteiten en doelen:
- Maandelijks een artikel schrijven in Terdege. Het artikel van maart is net de deur uit, dus ik ben aan het verzinnen voor april :)...
- Een lezing/workshop geven op het Op Orde! Event in Hierden. Hartelijk welkom :)!
- Presentaties geven op de Terdege Zomerfair in Barneveld in augustus
- Natuurlijk die 1000 stuks het huis uit :), teller staat nu op 172 stuks, dus nog 828 te gaan...
- 10 projecten afronden (1 baret is al af, 1 jas zou ik repareren voor iemand, geen foto van gemaakt, maar wel af, dus nog 8 te gaan...)
- 25 dagen voor de klas staan (teller staat op 8. Leuk! Gewoon niet omdat het moet, maar omdat het leuk is, echt genieten dus)
- en nog zoooooiets leuks waar ik he-le-maal enthousiast van word... Maarrrrr, ik zeg nog niks, nog even geduld, een echte verrassing ;)...

Mocht je jezelf afvragen waar al die mensen vandaan komen; ik was zelf ook nieuwsgierig en heb eens gekeken... De meeste mensen komen uit Nederland. Daarna de rest van de top 10: België, Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Rusland, Spanje, Ierland, Verenigd Koninkrijk en Oekraïne.
Nog wat andere landen die ik zag: Australië, Zweden, Canada, Ecuador, Brazilië, Zwitserland en Curaçao. Dank allemaal voor het meelezen, echt heel leuk :)!

Grappig om te zien hoe Nederlandstalige mensen wereldwijd vertegenwoordigt zijn :). Er zijn slechts enkele niet-Nederlandssprekende lezers die middels de foto's meekijken. Ik heb gewoon geen tijd om m'n blogs te vertalen in het Engels en ook geen behoefte aan. Al wel meerdere keren de vraag gekregen, maar voor nu ontbreekt me gewoon echt de tijd. Misschien dat een samenvatting optioneel is onder iedere blog. Maarja, dat schept ook weer verwachtingen en ik weet niet of ik daaraan kan voldoen... Keuzes, keuzes :)...

Als je het leuk vindt om me te volgen, hieronder de opties:
1. Met een Google-account kun je rechts in beeld op de blauwe button 'volgen' klikken.
2. Met een e-mailadres kun je rechts bovenin in beeld je mailadres invullen en dan op de grijze button 'submit' klikken. Je ontvangt dan een mail als ik een bericht heb geplaatst (dit kan in je spambox terecht komen, dus houd het even in de gaten. Het komt vaak voor dat je pas 10-12 uur nadat ik een bericht online heb gezet pas een update krijgt in je mailbox).
3. Via Facebook. Als je daar een 'like' geeft, kun je me volgen, welkom!
4. In mijn Facebook-groep. Van harte welkom om lid te worden en mee te kwebbelen...
5. Ook op Pinterest ben ik te vinden. Welkom om me te volgen!

Iedereen een fijne (Valentijns)dag!

dinsdag 13 februari 2018

Goede voorbereiding - schoenendozenactie

Afgelopen zaterdag kwam m'n zusje even langs. Ik zei haar 'neem even die schoenendozen mee, dan plakken we er weer wat...' 

Huh? Schoenendozen? Ieder jaar doet ze met haar klas/school mee met een schoenendozenactie. Afgelopen jaar een keer niet, maar steeds blijf ik klein speelgoed en schoenendozen aanleveren en zoals het bij mij lekker opruimt, wordt het bij haar steeds voller. 

Toen ik voor de zoveelste keer een grote berg 'herbruikbare troep' naar haar bracht, zei ze 'maar kom je dan straks ook helpen met vullen?' Of course, sissss ;)...

En zo geschiedde... Er kwamen maar liefst 20 dozen mee, groot, klein en alles er tussenin: 

Wat inpakpapier, zelf had ik nog plakband:

Maar ook die ging op... Simpele tip: Wist je dat er - als het rolletje 'op' is vaak nog een stuk plakband achter dat papiertje zit? Alle beetjes helpen hè ;)...

Rose voor de meisjes, blauw voor de jongens:

De eerste 3 zijn klaar: 

Aan het eind hadden we 10 dozen geplakt, lekkere koek gegeten, thee gedronken, fijn gespeeld (de kids) en bijgekletst. Een goed bestede middag als je het mij vraagt :)...

En hoe nu verder? Over enkele maanden komt de actie pas op gang, dus voor die tijd plakken we er nog wel wat totdat alles klaar is. En dan de verdeling gaan maken van speelgoed en evt. wat dingen bijkopen, bijv. schriften, potloden, tandpasta, enz. Speelgoed is er genoeg vermoed ik. 

Ik vind het een ontzettend leuke actie, vooral het plakken, leuke dingen maken voor in de dozen, spulletjes laten verzamelen door Christilène uit haar eigen speelgoed (mooi om haar op die manier laagdrempelig te leren hoe het is om te delen!), enz. Liefst vulde ik ieder jaar tig dozen, maar per doos wordt een bijdrage verwacht van 5 euro als tegemoetkoming voor de transportkosten. Helemaal reëel natuurlijk, alleen dan is het vullen van een heleboel dozen ineens een kostbare aangelegenheid. Voor nu nog geen idee hoeveel dozen ik dit jaar ga vullen. Tot die tijd help ik met het plakken van de schoenendozen en spaar ik nog even door ;)...

Ken jij de schoenendozenactie al?

maandag 12 februari 2018

Recept - kaas-ui-brood

Vorige week beloofde ik dat ik het recept zou delen van het kaas-ui-vlechtbrood. Bij deze...


Je hebt nodig:
- 500 gram tarwebloem
- 1 zakje droge gist
- 7 gram zout
- 30 gram kruidenboter
- 250 ml melk
- 1 ei
- 150 gram fijngesneden ui
- 150 gram geraspte kaas
- evt. wat sesamzaad, pompoenpitten/zonnebloempitten voor bovenop

Zelf had ik een restje kruidenboter nog staan, maar in plaats van kruidenboter/zout kun je ook 10 gram zout nemen en 30 gram roomboter of zonnebloemolie/olijfolie. 


Het zakje gist en het ei komen uit de ruilkast.

Kneed (of laat je broodbak- of kneedmachine het werk doen) de bloem, gist, zout, (kruiden)boter (of olie), melk en het ei voor een minuut of 20. 

Rol het uit tot een grote lap en verdeel de geraspte kaas en ui eroverheen:


Kneed het geheel tot een mooie ronde bal, doe het in een kom, leg er een theedoek overheen en laat het rijzen:

Om het een extra chique tintje te geven, besloot ik een 6-vlechtbrood te maken waarvan ik een werkbeschrijving had gezien in mijn verjaardagscadeauboek 'Brood uit eigen oven'. Leen dit boek echt eens van de bibliotheek, het is zo'n inspirerend boek, ik kan het iedereen aanraden. Ik voelde me bijna bezwaard toen ik van Peter vorig jaar voor m'n verjaardag dit boek en het 2e deel kreeg. Samen ter waarde van een weekbudget. Wat mij betreft had ik m'n verjaardag geruisloos voorbij laten gaan en vooral: gratis :P... Maar nu vind ik het echt heel leuk dat ik dit heb gekregen en ben ik er echt blij mee. Ik lees erin om m'n kennis uit te breiden, maar maak er ook geregeld iets uit of ik gebruik zoals nu dan het vlecht-idee in een zelfgemaakt recept. Echt een aanwinst :)! Je kunt zelf kiezen hoe ingewikkeld je het vlechten wilt maken. Hier een filmpje met 3-, 4-, 5-, 6-, 7-, 8- en 9-vlechten...

Ik had iets meer tijd voor het uitrollen moeten nemen, maar uiteindelijk is het brood wel netjes geworden. Ik had tot een jaar geleden nog nooit 1 brood gebakken, terwijl ik sinds de broodbakworkshop nooit meer brood heb gekocht en al meer dan 200 broden zelf heb gebakken... 

Klaar met vlechten? Dan op een bakpapier op een bakplaat (niet een rooster, dan wordt de onderkant niet zo mooi denk ik) en laten rijzen. Ondertussen kun je de oven voorverwarmen op 200 graden (afhankelijk van de omgevingstemperatuur heeft het brood wel 15-30 minuten minimaal nodig om te rijzen. Wij hebben het even op de verwarming gezet, zodoende ging het erg snel:

Een stuk groter al:

Bovenkant nat maken (ik doe altijd; handen onder de kraan, over het brood vegen, paar keer herhalen) en sesamzaad of je pitten erop strooien:

Zonder kan natuurlijk ook, maar wij houden wel van sesamzaad:


Schuif de plaat in de oven en laat hem ongeveer 30-40 minuten in de oven staan. Als de bovenkant bruin begint te worden kun je er aluminiumfolie overheen leggen om te voorkomen dat hij te donker wordt. Gebruik een mooie houten snijplank, een fraaie schaal, o.i.d. om je brood op te presenteren. Ik gebruikte m'n allergrootste vleesschaal van m'n servies. Maar liefst 40 cm is die en kijk dan: 

Het past maar net... Ik heb echt een rondedansje gedaan, wauw hij was zo ontzettend mooi gelukt en nog wel in de allereerste probeer-keer:


Ik sneed verwachtingsvol het brood doormidden... Nog luchtig ook, mooi zacht, gewoon perfect!

Echt heel blij mee! Soms moeten dingen eerst vaak mislukken alvorens het goed gaat, dit was een succes in de eerste keer. Wij hebben er bewust geen soep of andere dingen bij gegeten. Zelfs geen beleg erop. Ik wilde het liefst het hele brood in 1x opmaken. Met grotere kinderen kun je er een lekkere soep bij maken. Pompoensoep, tomatensoep, mmm lekker! Onze kinderen hebben echt gesmuld en wijzelf ook. Er zit relatief veel vulling in (meer kan natuurlijk altijd) waardoor je echt goed de kaas en de ui proeft. Je mist echt geen beleg hierop. Voorwaarde is wel dat je het goed gekneed hebt waardoor de vulling overal zit. 

En wat kost zoiets?
- 500 gram tarwebloem: 55 cent
- 1 zakje droge gist: 15 cent
- 7 gram zout: reken ik niet, kost 35 cent per kg, dus nog niet eens 1 cent
- 30 gram kruidenboter: 26 cent (gerekend met roomboter, olie is een stuk goedkoper en margarine kost slechts 12 cent)
- 250 ml melk (22 cent)
- 1 ei (13 cent)
- 150 gram fijngesneden ui (10 cent)
- 150 gram geraspte kaas (1 euro ongeveer, ik kan de prijs online niet vinden)

Voor nog geen 2,50 heb je dus een gigantisch groot kwaliteitsbrood! Wil je er een budgetversie van maken? Koop dan tarwebloem bij supermarkt: 39 cent/kg bij AH, dus 20 cent voor dit recept. Margarine i.p.v. roomboter: kleine 12 cent i.p.v. 26 cent. Halfvolle melk of half melk/half water: 11 cent i.p.v. 22. Je komt dan op nog niet eens 2 euro uit... 

In mijn geval had ik het ei en de gist gratis, scheelde toch weer 28 cent. Wie het kleine niet eert...

Hopelijk kunnen jullie iets met het recept! Het ziet er heel moeilijk uit, maar het is zo makkelijk, echt de moeite waard om eens te proberen... En wellicht kun je je sterke puberjongen met behulp van de foto's warm maken voor het kneden van het brood? Met de belofte dat hij het straks mag proeven ;)...

Bak jij weleens zelf (speciaal) brood? Nog tips met succesrecepten? Ik houd me aanbevolen...

Vind je het leuk om me te volgen? Like mijn Aad-Actief-pagina op Facebook, word lid van mijn Facebookgroep of volg me op PinterestVan harte welkom :)!